Начин на приготвяне
Рецепта за изключително вкусни спаначени фалафели с таханов сос за любителите на ориенталската кухня!
В каната на пасатора сипваме 1 и ½ ч.ч. нахут от буркан или предварително сварен и отцеден, чаша и половина нарязан пресен спанак – бейби листа, 1 малка глава стар лук, 1 скилидка чесън и 1/3 връзка пресен магданоз – без дръжките. Разбъркваме с лъжица и равномерно смиламе с пасатора. Изсипваме кремообразната свежо зелена смес в дълбока купа удобна за разбъркване.
Добавяме овкусяващите съставки – ориенталските подправки: ½ ч.л. кимион, 3 щипки смлян кориандър, 3 щипки Гарам масала, 1/3 ч.л. черен пипер – смлян, 1 и ½ ч.л. фина хималайска сол и половин равна лъжичка кафява тръстикова захар на кристали за балансиране на вкусовете.
Сипваме половин равна чаена лъжичка сода за хляб, 1 с.л. нерафинирано слънчогледово масло шарлан и разбърквайки, постепенно добавяме около 12 с.л. царевично брашно.
От получената смес оформяме с навлажнени ръце около 18 бр. средно големи фалафели – нахутени кюфтенца.
Пържим веган фалафелчетата с малко мазнина – слънчогледово масло, на 2 партиди по 9 бр., в загрят керамичен тиган с незалепващо покритие. По 3-5 минути от всяка страна до позлатяване.
Приготвяме тахановия сос, като в малката кана на мощен нутрибулет сипваме всички съставки: 3 с.л. сусамов тахан, 2 с.л. нахут от буркан, 1 ч.л. натурално слънчогледово масло – шарлан, 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок, 3-4 щипки фино смляна хималайска сол – на вкус, 2-3 щипки смлян черен пипер, ½ равна к.л. кимион, 1-2 щипки джинджифил на прах и 1 щипка кафява захар – по желание.
Заливаме с около 8 с.л. филтрирана вода и блендираме за 20-30 секунди до получаване на нежна кремообразна консистенция.
Апетитни ориенталски веган фалафели с любимия таханов сос – разкошна дълбочина на вкусове и аромати. Чиния за специални поводи!
Чудно Вкусно!