Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Фалафели»Спаначени фалафели с млечен сос

Спаначени фалафели с млечен сос

Спаначени фалафели с млечен сос
Снимка: Илиана Първанова
4 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
18
"Прескачаме до арабския свят с неустоимите фалафели с таханов сос"

Необходими Продукти

  • За фалафелите
  • спанак - 1 и ½ ч.ч., нарязан
  • нахут - 1 и ½ ч.ч., сварен или от буркан
  • царевично брашно - 12 с.л.
  • магданоз - 1/3 връзка
  • лук - 1 малка глава
  • чесън - 1 скилидка
  • сода за хляб - ½ ч.л.
  • хималайска сол - 1 и ½ ч.л.
  • шарлан - 1 с.л. слънчогледово масло
  • кафява захар - ½ ч.л. равна
  • кимион - ½ ч.л.
  • черен пипер - 1/3 ч.л. равна
  • кориандър - 3 щипки, смлян
  • гарам масала - 3 щипки, ориенталски микс
  • За соса
  • сусамов тахан - 3 с.л.
  • нахут - 2 с.л. от буркан
  • шарлан - 1 ч.л.
  • лимонов сок - 1 с.л. прясно изцеден
  • вода - около 8 с.л.
  • хималайска сол - 3 - 4 щипки
  • кафява захар - 1 щипка, по желание
  • черен пипер - 2 - 3 щипки, смлян
  • кимион - 1/2 к.л. равна
  • джинджифил на прах - 1 - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецепта за изключително вкусни спаначени фалафели с таханов сос за любителите на ориенталската кухня!

В каната на пасатора сипваме 1 и ½ ч.ч. нахут от буркан или предварително сварен и отцеден, чаша и половина нарязан пресен спанак – бейби листа, 1 малка глава стар лук, 1 скилидка чесън и 1/3 връзка пресен магданоз – без дръжките. Разбъркваме с лъжица и равномерно смиламе с пасатора. Изсипваме кремообразната свежо зелена смес в дълбока купа удобна за разбъркване.

Добавяме овкусяващите съставки – ориенталските подправки: ½ ч.л. кимион, 3 щипки смлян кориандър, 3 щипки Гарам масала, 1/3 ч.л. черен пипер – смлян, 1 и ½ ч.л. фина хималайска сол и половин равна лъжичка кафява тръстикова захар на кристали за балансиране на вкусовете.

Сипваме половин равна чаена лъжичка сода за хляб, 1 с.л. нерафинирано слънчогледово масло шарлан и разбърквайки, постепенно добавяме около 12 с.л. царевично брашно.

От получената смес оформяме с навлажнени ръце около 18 бр. средно големи фалафелинахутени кюфтенца.

Пържим веган фалафелчетата с малко мазнина – слънчогледово масло, на 2 партиди по 9 бр., в загрят керамичен тиган с незалепващо покритие. По 3-5 минути от всяка страна до позлатяване.

Приготвяме тахановия сос, като в малката кана на мощен нутрибулет сипваме всички съставки: 3 с.л. сусамов тахан, 2 с.л. нахут от буркан, 1 ч.л. натурално слънчогледово масло – шарлан, 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок, 3-4 щипки фино смляна хималайска сол – на вкус, 2-3 щипки смлян черен пипер, ½ равна к.л. кимион, 1-2 щипки джинджифил на прах и 1 щипка кафява захар – по желание.

Заливаме с около 8 с.л. филтрирана вода и блендираме за 20-30 секунди до получаване на нежна кремообразна консистенция.

Апетитни ориенталски веган фалафели с любимия таханов сос – разкошна дълбочина на вкусове и аромати. Чиния за специални поводи!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: