Начин на приготвяне
Преди да пристъпите към забъркването на сместа, включете фурната на 180 градуса. Важно е лимоновият кекс да се пече в предварително зарята фурна, за да бухне добре.
Подгответе си и лимона. Старателно го измийте. Кората настържете на тънко ренде, а сока изцедете и оставете настрани.
В подходяща купа смесете брашното заедно със содата и содата бикарбонат, прибавете и шипка сол. Разбъркайте добре.
В друг съд смесете останалите съставки - киселото мляко, меда и яйцето. Към тази смес се прибавя зехтина, лимоновият сок и настърганата кора от плода. Всичко се разбърква отново, за да може да се смесят добре продуктите.
В купата с брашно изсипете и течната смес и отново разбъркайте сместа. Цялата рецепта аз съм я бъркала без миксер, а на ръка с обикновена телена бъркалка. Разбира се, не е проблем да си помогнете и с домакински ел. уред.
Сместа изсипете в предварително намаслена (с няколко капки зехтин) тавичка.
Сложете кекса с пълнозърнесто брашно я във фурната (която предварително сте загрели на 180 градуса) за да се изпече.
Здравословния лимонов кекс ще бъде готов за около 45 минути.
С помощта на дървен шиш може да проверявате дали е добре изпечен и в средата.
Не забравяйте, че първите 10 мин не се отваря вратата на фурната, за да не спадне сместа.
Коментари