Начин на приготвяне
Към разбитите жълтъци се добавят захарта, смлените лешници, брашното и маслото. Сместа, добре разбъркана, се слага на котлона да кипне, като непрекъснато се бърка и се добавя ядковото мляко.
Сладкарският маслен сос трябва да кипне само веднъж и е готов. Така приготвен може да се добавя към сладки кремове, запеканки, сладки баници, пудинги и други .
Лешниците са питателни и вкусни. По своето калорично съдържание те превъзхождат месото и рибата. В допълнение, този продукт е много полезен за човешкото тяло, тъй като има голям брой различни микроелементи, както и витамини.
Използваме съвсем сурови ядки без никаква термична обработка и слагаме дадено количество ядки в буркан вечер, преди да си легнем, сутринта ставаме и изливаме водата.
Промиваме ядките няколко пъти и вече са готови за консумация, блендиране на мляко или покълване и добавяне към салати.
Ядковото мляко съдържа значително количество магнезий, фосфор, калций и затова приемът му подобрява и укрепва костите. То е богато на мононенаситени мазнини, източник на Омега-9, олеинови, линоленови киселини и витамин Е, които благоприятстват функционалността на сърдечно-съдовата и нервната системи.