Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Сос за риба»Френски маслен сос с лешник

Френски маслен сос с лешник

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Френски маслен сос с лешник
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
12 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
27 мин.
Порции
2
"Поднесете този маслен сос като гарнитура на риба, зеленчуци или различни птичи меса"

Необходими Продукти

  • краве масло - 50 г
  • зехтин - 2 с.л.
  • лешници - 3 с.л. с връх, смлени, сурови
  • прясно мляко - 150 мл
  • сметана - 100 г готварска
  • шалот - 1 бр. 40/45 г
  • чесън - 1 скилидка
  • пресен лук - 2 - 3 зелени перца, или див лук
  • лимони - сок от 1/4 цитрус
  • лешници - около 30 г печени, цели ядки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накълцайте лука шалот и чесъна и ги запържете на слаб до умерен огън в половината масло и лъжица зехтин.

Сложете да се разтопи и останалото масло и сипете фино смлените лешници, като бъркате непрестанно, за да не загарят по дъното на съда. Ако това се случи, веднага дръпнете от котлона и намалете силата му.

Добавете още малко зехтин и налейте първо млякото, а после сметаната, при постоянно бъркане.

Гответе соса до сгъстяване на умерен огън. Гъстотата му може да се регулира и според вкуса ви - като добавите още мляко или сметана.

Подправете със сол, лимонов сок и малко черен пипер и поднесете масления сос за компания на птичи меса, риба или печени зеленчуци.

Отгоре поръсете с нарязани или счукани на едро лешникови ядки за разкош.

Накълцайте и зелени перца от пресния лук за свежест и цвят на френския маслен сос с лешник.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: