Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Сос за месо»Френски маслен сос с гъби

Френски маслен сос с гъби

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Френски маслен сос с гъби
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
3
"Перфектното допълнение към свинското или телешкото месо е този ароматен маслен сос с гъби, приготвен по изпитана френска рецепта"

Необходими Продукти

  • масло - 40 г
  • крем фреш - 1 с.л. с връх
  • гъби - 220 г кафяви печурки
  • шалот - 1 бр.
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • естрагон - 1 щипка, сушен
  • бял пипер - 2 щипки
  • брашно - 3 с.л. с връх
  • прясно мляко - около 350 мл
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтопете маслото на слаб до умерен огън и в него задушете фино настъргания лук шалот и чесъна.

Добавете гъбите, почистени, измити и нарязани на тънки филийки. Задушете и тях докато пуснат сос и се свият леко.

Увеличете с една степен огъня и сипете брашното. Бъркайте около минута и налейте част от млякото, бъркайки, без да спирате.

Щом се сгъсти сосът долейте и останалото мляко и варете 8-10 минути на слаб огън, бъркайки.

Преди да снемете от огъня сложете лъжица крем фреш, сол на вкус и подправките.

Готовия маслен сос с гъби поднесете със свинско или телешко месо, приготвено на фурна, скара или тиган.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: