Начин на приготвяне
В средно голяма тенджера загряваме шарлана (слънчогледово масло) и сипваме нарязаните на ситно 1 глава лук, 2 скилидки чесън, нарязания на кубченца картоф и рендосания на ситно джинджифил (около 2 см пресен корен). Разбъркваме и оставяме под капак за около 3-5 минутки с разбъркване.
Добавяме добре измитата червена леща – 1 ч.ч. (по желание предварително накисната за 15-20 минути) и всички ориенталски подправки: ½ к.л мадраско къри., ½ ч.л. куркума, ½ равна ч.л. кимион, ½ равна к.л. смлян черен пипер и около 1 ч.л. хималайска сол - на вкус.
Веднага след това, разбърквайки, заливаме с 1, 5 л гореща вода и поставяме капака.
Нарязваме свежите измити зеленини на градината - спанак (около 200-250 г листа), магданоз (1/2 връзка – без дръжките), пресен лук (1/2 връзка), джоджен (3 пресни стръка) и ги прибавяме към нашата супа от червена леща.
Разбъркваме и оставяме вкусната лещена супа да се вари около 20-23 минути, до, , разпукване” на лещата.
Поднасяме топла и сгряваща здравословната супа от червена леща и спанак с домашно изпечен пълнозърнест хляб със семена. Леко пикантна и засищаща веган супичка за една уютна вечеря или обяд!
Чудно вкусно!