Начин на приготвяне
Хубавото на тази рецепта е, че рибата и зеленчуците се приготвят успоредно и така успявам да се вместя в 30 мин за приготвянето на вечерята.
Първо, сложете пъстървата във фурната в завита с фолио тава на средно ниво и включете на 200 градуса. Оставете да се пече за 20 мин.
През това време измийте и почистете зеленчуците: обелете първо земната ябълка и червеното цвекло, сложете ги цели да се варят на пара за около 10 мин, защото на тях им трябва повече време, докато обелите морковите и пащърнака и ги добавите също цели за още 15-20 мин.
Зеленчуците са готови, когато всеки вид може да се набоде лесно с вилица.
Извадете ги, измийте ги със студена вода и ги нарежете на кубчета и шайби. Смесете ги в голяма купа, добавете копъра и нарязания на ленти кейл или листа бейби спанак, разбъркайте хубаво и овкусете с по-голямата част от дресинга.
През това време пъстървата би трябвало вече да се е опекла (ако искате коричка, последните 5-10 мин печете без фолио).
Разпределете в чиниите, преди да сервирате, поръсете зеленчуците с прясно смляно ленено семе и кедрови или слънчогледови ядки.
Останалата част от дресинга и за овкусяване на рибата, след като я сервирате.
Рибата на пара върви чудесно с охладено бяло сухо вино.
Добър апетит с тази печена пъстърва със зеленчуци на пара!