Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак на конци със сладко и орехи

Козунак на конци със сладко и орехи

Козунак на конци със сладко и орехи2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
240 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
280 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 60 г
  • мая - 20 г
  • яйца - 2 бр. част от 1 белтък за намазване
  • краве масло - 60 г
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • захар - 65 г
  • лимони - кората на 1/2
  • ванилия
  • сладко от ягоди - 3 с.л.
  • орехи
  • брашно - 300 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В леко затопленото мляко се разтваря маята. Слага се щипка захар и брашно да стане гъста кашичка. Остава се за 15 мин да втаса.

През това време се разбиват яйцата със захарта. Добавя се кис. мляко, половината от маслото, лимоновата кора и ванилията и накрая втасалата мая.

Добавя се по малко от брашното и се замесва меко нелепнещо тесто. Остава се да втаса, да удвои обема си.

Следва вкарване на останалото масло. Тестото се изсипва върху намазнен плот и се разстила с пръсти. Намазва се с масло и се сгъва.

Пак се маже с масло и така, докато поеме всичкото масло. Омесва се на топка и се остава да втаса втори път. След като е готово тестото, се разделя на три фитила.

Разстила се с пръсти и се слага домашното сладко и се посипват смлени орехи.

Фитилите се навиват на руло, усукват се и се сплитат на козуначена плитка.

Поставят се в тава козунакът на конци с хартия и втасва 15 мин.

Маже се с разбит белтък и се посипва със навлажнена захар. Може козунакът на конци да се гарнира с филирани бадеми и маково семе.

Козунакът на конци със сладко и орехи се пече на 160°C до златист цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: