Начин на приготвяне
В средно голяма тенджерка загряваме 1 см вода. Сипваме нарязаните на ситно 1 скилидка чесън и 1 глава лук, и ги сваряваме под капак за 3-5 минутки. През това време старателно измиваме няколко пъти бисерния ориз.
Добавяме го и разбъркваме с всички подправки - чубрица (1 ч.л., равна сушена и стрита), тандури масала (½ к.л.), червен пипер (1 равна ч.л.), черен пипер (½ к.л.), хималайска сол (1 ч.л. изравнена - на вкус) и шарлан (2 с.л. натурално слънчогледово масло).
Заливаме с 1 ч.ч. доматен сок (по желание домашно стерилизиран) и сипваме нарязаните на ситно, свежо набраните от градината магданоз и пресен лук.
Разбъркваме и доливаме 2 ч.ч. изворна вода. Оставяме ястието с ориз с открехнат капак да къкри около 25 минути, с често разбъркване, до готовност на варивото.
След като е готово, дръпваме от котлона, доовкусяваме с още щипка хималайска сол и го оставяме леко да си дръпне водичката.
Поднасяме порцията постен ориз с домати в тенджера, оформена с купичка, поръсена с пресен лук и украсена с стръкчета магданоз!
Чудно вкусен и ароматен варен ориз - идея за обяд или вечеря!
Коментари