Начин на приготвяне
Ако нямате специалната подправка за гирос, може в купа да сложите по-малко от следните подправки: червен пипер, чер пипер, риган, розмарин, копър, мащерка, кориандър, босилек, бахар, дафинов лист, чесън на прах, сол. Заливат се с олиото.
Свинският бут се нарязва на тънки филийки.
Конците се кръстосват върху фолио. Поставят се три филии от месото. Намазват се с подправките и се поставя лукът, нарязан на резенчета.
Поставят се нови три филии от месото, като се обръщат в противоположната посока.
Намазват се отново с подправките и се поставя лук. Така се процедира до изчерпване на месото. Завързва се хубаво с конците и се поставя в тава.
Маринованото месо се оставя на студено за една нощ.
На другият ден в тавата се налива 1 ч.ч. вода и се поставя в студена фурна.
Гиросът се пече 2 часа на 170 градуса, като отвреме навреме месото се полива с отделения сос.
Вкусното печено свинско се сервира в арабска питка с картофи, свежа салата и задължителният дзадзики сос.
Приятен апетит с това печено свинско с гирос марината!