Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Пълнозърнест кейк с ядки

Пълнозърнест кейк с ядки

Пълнозърнест кейк с ядки
Снимка: Илиана Първанова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
8
"Гледаме този кейк с ядки и си представяме как изчезва от чинията"

Необходими Продукти

  • яйце - 1 бр. голямо
  • сода - 1 ч.л. равна
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • ванилия - 1 пакетче
  • кафява захар - 1 ч.ч. кристална
  • шарлан - 10 с.л. (слънчогледово масло)
  • пълнозърнесто брашно - около 2 ч.ч.
  • орехи - 1/3 ч.ч.
  • тиквени семки - 1 с.л.
  • слънчогледови семки - 1 с.л.
  • течен мед - за намазване
  • ядки и семена - за поръсване (лешници и др.)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чашата е 250 мл.

С телена сладкарска бъркалка ръчно разбиваме яйцето в дълбока купа. Сипваме содата в киселото мляко, за да се активира, и ги добавяме към яйцето.

След това е ред на кафявата кристална захар, ванилията и шарлана (нерафинирано слънчогледово масло).

При непрестанно разбъркване с телена бъркалка сипваме около 2 ч.ч. пълнозърнесто брашно. По желание 1 от чашите може да заменим с царевично фино брашно, ала така пълнозърнестият кекс ще е малко по-ронлив.

Към гъстата смес прибавяме ядките и семената (по избор) и разбъркваме, за да се разпределят равномерно. Намазваме с шарлан малка кръгла тавичка и поръсваме с малко брашно по дъното.

Разстиламе сместа и печем сладкиша на 180 градуса за около 25-30 минути – до суха клечка.

След като е готов и малко поизстине, намазваме с течен мед от глухарчета (или течен пчелен мед) и поръсваме със всякакви семена и ядки по желание (а може първо да го нарежем на парчета и тогава всяко едно преди поднасяне да намажем с мед и поръсим).

Поднасяме кейка на парчета като торта.

Пухкав пълнозърнест кейк с ядки – за една приказна следобедна закуска!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Miss Tasty
Miss Tasty
Звучи много вкусно и здравословно
12.07.2022 19:12