Начин на приготвяне
Чашата е 250 мл.
С телена сладкарска бъркалка ръчно разбиваме яйцето в дълбока купа. Сипваме содата в киселото мляко, за да се активира, и ги добавяме към яйцето.
След това е ред на кафявата кристална захар, ванилията и шарлана (нерафинирано слънчогледово масло).
При непрестанно разбъркване с телена бъркалка сипваме около 2 ч.ч. пълнозърнесто брашно. По желание 1 от чашите може да заменим с царевично фино брашно, ала така пълнозърнестият кекс ще е малко по-ронлив.
Към гъстата смес прибавяме ядките и семената (по избор) и разбъркваме, за да се разпределят равномерно. Намазваме с шарлан малка кръгла тавичка и поръсваме с малко брашно по дъното.
Разстиламе сместа и печем сладкиша на 180 градуса за около 25-30 минути – до суха клечка.
След като е готов и малко поизстине, намазваме с течен мед от глухарчета (или течен пчелен мед) и поръсваме със всякакви семена и ядки по желание (а може първо да го нарежем на парчета и тогава всяко едно преди поднасяне да намажем с мед и поръсим).
Поднасяме кейка на парчета като торта.
Пухкав пълнозърнест кейк с ядки – за една приказна следобедна закуска!
Чудно Вкусно!
Коментари