Начин на приготвяне
Маята се смесва с част от водата /хладка/ захарта и 2-3 с.л. брашно и се остава за 15 мин да се активират и всички течни съставки се смесват.
Сипва се от брашното и се изсипва маята. Замесва се меко тесто, което се остава да втаса, като се покрива със стреч фолио.
През това време се подготвя спанакът. Изчиства се и се нарязва. Леко се запържва в 2 с.л. олио.
Трите мазнини се смесват на стайна температура, без да се разтопяват.
Тестото, като втаса, се разделя на 3 части. Разточват се на правоъгълници.
Мажат се с мазнините и се реди спанака от едната страна. Натрошава се сиренето. Слага се втората кора.
Маже се с мазнините и се реди спанака и сиренето.
Третата кора на пухкавата масленица не се маже.
Навива се на руло и се усуква леко нашият тутманик.
Навива се на охлюв и се поставя в тава с хартия за печене. Остава се да втаса 15-20 мин.
Масленицата със спанак и сирене се пече на 180°C