Начин на приготвяне
Брашното се пресява и към него се прибавя натрошената мая, захарта, солта, оцета и олиото. Прибавят се яйцата и топлата вода и се замесва меко тесто.
Готовото тесто се разделя на 6 топки, които поставяме на разстояние една от друга в тава. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса /да удвоят обема си топките/ на топло.
В подходяща дълбока купа се разтапя маста с маслото. Прибавя се олиото.
Топка тесто се потапя в трите вида мазнина и се разтегля на кора с диаметър около 30 см /разтеглянето става с ръце в тавата, в която ще се пече масленицата/.
Поръсва се с натрошеното сирене и настъргания кашкавал и се затваря с втора топка тесто, потопена в смесената мазнина и разтеглена с ръце.
Оформя се руло, което се усуква в противоположни посоки. Завива се на охлюв в средата на тавата. Така се оформят още 2 рула от останалите 4 топки и се завиват около първото, като се доближават краищата им.
Оставя се да втаса още около 10-15 минути. Намазваме с жълтък с капнати няколко капки от мазнината. По желание може да се поръси със сусам, мак.
Останалата мазнина от топенето на топките може да се прибави към завитата масленица. Печем в предварително загрята фурна на 180-200 градуса около 40 минути.
Коментари