Начин на приготвяне
В купа пресейте голямата част брашно и прибавете солта в нея, разбъркайте.
Отделно пресейте по-малката част брашно, оставете настрани.
В купата, в която ще замесите тестото, чукнете яйцата и прибавете затопленото прясно мляко, олиото, захарта, маята и бакпулвера, разбъркайте до еднородна смес. Прибавете брашното със солта и разбъркайте, добавете оцета, разбъркайте и доомесете тестото с малката част брашно.
Трябва да получите меко и леко лепкаво тесто. Прибавете мекото масло и отново месите, докато се усвои маслото от тестото до еднородна смес.
Покрийте тестото за масленицата със стреч фолио и чиста кърпа, оставете на топло за 1 час, да удвои обема си.
Върху леко набрашнен плот, разточете тестото на тънка правоъгълна кора. Намажете кората обилно с разтопено масло и поръсете със смесените предварително настъргани кашкавал и сирене.
Сгънете кората на три откъм широката част на правоъгълния лист. Първо, единия край към средата, а после другия край към средата, като покриете първия край. Намажете така сгънатото тесто с масло и сгънете на две дългата лента тесто. Покрийте тестото за 30 минути със чиста кърпа, да почине.
С нож нарежете тестото на ленти по 2 см широки. Всяка лента усуквате и в подмазана тава, нареждате тутманика на охлюв в кръг, като започнете от средата на тавата.
Намажете оформената масленица с останалото масло и оставете за половин час да втаса.
Смесете жълтъка с прясното мляко и разбийте с вилица, намажете масленицата и поставете тавата в предварително нагрята на 160 °C тава и печете до златисто кафяв загар и до готовност.
Разкошна масленица със сирене и кашкавал за Сирни заговезни, въздушна и мека като пух!