Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Мека като пух масленица със сирене и кашкавал

Мека като пух масленица със сирене и кашкавал

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Мека като пух масленица със сирене и кашкавал
Снимка: Мария Симова
1 / 2
18/03/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Разкошна масленица със сирене и кашкавал за Сирни заговезни, въздушна и мека като пух!"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • топло мляко - 400 мл
  • мая - 9 г суха или 30 г прясна
  • захар - 1 с.л. с връх
  • сол - 1 ч.л. равна
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • олио - 80 мл
  • масло - 50 г меко, за тестото
  • ябълков оцет - 1 с.л.
  • брашно - 600 г + 120 г за доизмесване
  • масло - 100 г разтопено на намазване
  • кашкавал - 100 г настърган
  • сирене - 200 г настъргано
  • за намазване
  • жълтък - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте голямата част брашно и прибавете солта в нея, разбъркайте.

Отделно пресейте по-малката част брашно, оставете настрани.

В купата, в която ще замесите тестото, чукнете яйцата и прибавете затопленото прясно мляко, олиото, захарта, маята и бакпулвера, разбъркайте до еднородна смес. Прибавете брашното със солта и разбъркайте, добавете оцета, разбъркайте и доомесете тестото с малката част брашно.

Трябва да получите меко и леко лепкаво тесто. Прибавете мекото масло и отново месите, докато се усвои маслото от тестото до еднородна смес.

Покрийте тестото за масленицата със стреч фолио и чиста кърпа, оставете на топло за 1 час, да удвои обема си.

Върху леко набрашнен плот, разточете тестото на тънка правоъгълна кора. Намажете кората обилно с разтопено масло и поръсете със смесените предварително настъргани кашкавал и сирене.

Сгънете кората на три откъм широката част на правоъгълния лист. Първо, единия край към средата, а после другия край към средата, като покриете първия край. Намажете така сгънатото тесто с масло и сгънете на две дългата лента тесто. Покрийте тестото за 30 минути със чиста кърпа, да почине.

С нож нарежете тестото на ленти по 2 см широки. Всяка лента усуквате и в подмазана тава, нареждате тутманика на охлюв в кръг, като започнете от средата на тавата.

Намажете оформената масленица с останалото масло и оставете за половин час да втаса.

Смесете жълтъка с прясното мляко и разбийте с вилица, намажете масленицата и поставете тавата в предварително нагрята на 160 °C тава и печете до златисто кафяв загар и до готовност.

Разкошна масленица със сирене и кашкавал за Сирни заговезни, въздушна и мека като пух!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: