Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Масленица със спанак и сирене

Масленица със спанак и сирене

Масленица със спанак и сирене2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
130 мин.
Порции
6
"Мятаме една масленица със спанак и сирене на трапезата и се наслаждаваме на овациите"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 100 мл
  • вода - 100 мл
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 50 г
  • мая - 20 г
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 5 с.л.
  • брашно - 450 г
  • За плънка
  • сирене - 150 г
  • спанак - 150 г
  • масло - 25 г
  • свинска мас - 25 г
  • олио - 25 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се смесва с част от водата /хладка/ захарта и 2-3 с.л. брашно и се остава за 15 мин да се активират и всички течни съставки се смесват.

Сипва се от брашното и се изсипва маята. Замесва се меко тесто, което се остава да втаса, като се покрива със стреч фолио.

През това време се подготвя спанакът. Изчиства се и се нарязва. Леко се запържва в 2 с.л. олио.

Трите мазнини се смесват на стайна температура, без да се разтопяват.

Тестото, като втаса, се разделя на 3 части. Разточват се на правоъгълници.

Мажат се с мазнините и се реди спанака от едната страна. Натрошава се сиренето. Слага се втората кора.

Маже се с мазнините и се реди спанака и сиренето.

Третата кора на пухкавата масленица не се маже.

Навива се на руло и се усуква леко нашият тутманик.

Навива се на охлюв и се поставя в тава с хартия за печене. Остава се да втаса 15-20 мин.

Масленицата със спанак и сирене се пече на 180°C

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: