Начин на приготвяне
Обелвам и почиствам крушите. Нарязвам ги на четири парчета. Поставям крушите в тиган и добавям виното. Оставям да ври на слаб огън 10 мин.
През това време начупвам шоколада на малки парчета и разтопявам на водна баня. Към разтопения и още топъл шоколад добавям маслото и бъркам до пълното разтопяване.
Разделям жълтъците и белтъците на яйцата. Белтъците се разбиват на твърд сняг.
В друга купа се разбиват жълтъците и захарта до гладка смес. Към добре разбитите жълтъци добавям на тънка струйка шоколада.
Разбивам хубаво с миксера на слаби обороти.
Натрошавам на ситно Амаретите (бадемови сладки) и ги добавям към шоколадовата смес. Разбърквам със силиконова шпатула.
Добавям по малко пресятото брашно и бакпулвера. Разбърквам, докато поеме цялото брашно. Накрая добавям белтъците, като и тях добавям по малко.
В намазнена тавичка 24 см изсипвам половината смес. Отгоре нареждам хубаво изцедените круши и отгоре изливам останалата шоколадена смес.
Пече се в загрята фурна на 180°C за 45 мин. Оставям да се охлади вкусният сладкиш с круши и тогава го вадя от формата. Поръсвам с бадеми.
По желание може да се гарнирате страхотния сладкиш с круши и шоколад с топка сладолед, както съм направила аз.
Източник: Lubka Savova - Кулинарна мрежа