Начин на приготвяне
Тази тортичка е пълна импровизация, приготвих я, защото обичам сладичко.
В купа с миксер се разбиват яйцата със захарта до побеляване.
Добавя се олио, в киселото мляко се шупва бакпулверът и прибавяме в яйчената смес.Сипва се течна ванилия и накрая с брашното се разбърква кексовата смес. Фурната е загрята на 180 градуса.
В тава върху хартия за печене с диаметър 26 см сипваме по-голямата част от тестото. В останалата 1/3 прибавяме какао и смесваме двете теста на еднородна смес. С лъжица гребваме от тестото и оформяме на решетка с по 3-4 ленти.
Печем блата до суха клечка за 30 минути и изваждаме да се охлади.
Смесва се сироп от бъз с малко вода, чудесен за сиропиране на торти. Сипвам сиропа в тавичка и поставям блата да попие.
Приготвяме глазурата, като в подходящ съд се загрява течна сметана, прибавяме начупен шоколад на парчета и 1 с.л. пудра захар, сметаната не е подсладена. Разбърква се шоколадовата глазура и сваляме от умерено силен огън.
Още гореща сипваме в глазурата 2 с.л. овесена закуска с шоколад Vitalis на д-р Йоткер - получава се страхотно вкусна смес.
Изчакваме 5 минути леко да се охлади и изливаме върху блата. Оставя се да стегне леко в хладилника, после шоколадовата торта се декорира с парчета ягоди и поръсваме бял филиран шоколад.
Вкусна импровизация за празнична тортичка! Да ви е сладко!
Празничната торта Ванилия е готова.