Празнична торта Ванилия

Празнична торта Ванилия
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Нали чухте, тортата е празнична - така се ако няма повод, просто го създайте"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • захар - 180 г
  • кисело мляко - 180 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 капачка от шишенцето
  • олио - 5 с.л.
  • какао - 1 с.л.
  • брашно - 1.5 ч.ч. от 200 г
  • сироп
  • сироп от бъз - 100 мл концентрат
  • вода - 50 мл
  • глазура
  • течна сметана - 100 мл
  • пудра захар - 1 с.л. с връх
  • черен шоколад - 80 г начупен
  • шоколадова смес с овесени ядки - 2 с.л. на д - р Йоткер
  • ягоди - 1 шепа пресни
  • бял филиран шоколад - 1 - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази тортичка е пълна импровизация, приготвих я, защото обичам сладичко.

В купа с миксер се разбиват яйцата със захарта до побеляване.

Добавя се олио, в киселото мляко се шупва бакпулверът и прибавяме в яйчената смес.Сипва се течна ванилия и накрая с брашното се разбърква кексовата смес. Фурната е загрята на 180 градуса.

В тава върху хартия за печене с диаметър 26 см сипваме по-голямата част от тестото. В останалата 1/3 прибавяме какао и смесваме двете теста на еднородна смес. С лъжица гребваме от тестото и оформяме на решетка с по 3-4 ленти.

Печем блата до суха клечка за 30 минути и изваждаме да се охлади.

Смесва се сироп от бъз с малко вода, чудесен за сиропиране на торти. Сипвам сиропа в тавичка и поставям блата да попие.

Приготвяме глазурата, като в подходящ съд се загрява течна сметана, прибавяме начупен шоколад на парчета и 1 с.л. пудра захар, сметаната не е подсладена. Разбърква се шоколадовата глазура и сваляме от умерено силен огън.

Още гореща сипваме в глазурата 2 с.л. овесена закуска с шоколад Vitalis на д-р Йоткер - получава се страхотно вкусна смес.

Изчакваме 5 минути леко да се охлади и изливаме върху блата. Оставя се да стегне леко в хладилника, после шоколадовата торта се декорира с парчета ягоди и поръсваме бял филиран шоколад.

Вкусна импровизация за празнична тортичка! Да ви е сладко!

Празничната торта Ванилия е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: