gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лъжливо мантъ

Лъжливо мантъ

BirgulBirgul
Чирак
716051803311
Лъжливо мантъ
Снимка: Birgul
1 / 3
04/06/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Готови ли сте за един страхотен специалитет - лъжливо мантъ"

Необходими Продукти

  • фусили - 1/2 пакет от 400 грама
  • кисело мляко - 1 бр. /до 500 г/
  • чесън - 3/4 скилидки (зависи колко са големи)
  • олио - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • джоджен - сух или мента (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Когато правя Лъжливо мантъ, винаги изсипвам в дълбока тенджера 1 чаена лъжичка сол, изсипете вода /доливате над половината тенджера/, 1 супена лъжица олио и го поставете на печката на силен огън.

Когато водата заври, освободете макароните и разбъркайте. Никога не слагам капак!

Разбърквайте от време на време, за да не се слепят. Докато макароните се готвят, пригответе соса. Обелете чесъна, натиснете и сложете в купа.

Добавете сол /около 1 чаена лъжичка - непълна/, кисело мляко и разбъркайте - не на бучки. Киселото мляко не трябва да е много рядко!

Опитайте как е на вкус и ако е необходимо, добавете още малко сол.

Затворете купата с капак или залепващ филм и поставете в хладилника.

Проверете макароните, за да проверите дали са готови - не ги обичаме разварени!

Ако са готови, свалете тенджерата от печката и прецедете фусилите.

Оставете ги в гевгир под крана и оставете водата да тече - оставете нишестето да падне. Оставете за 1-2 минути да се изпразни.

На котлона по време на тенджера загрейте 2-3 супени лъжици олио. Добавете червения пипер, разбъркайте и отделете от топлината.

Прехвърлете макароните в тиган или тенджера, изсипете млечния сос / кисело мляко и чесън / олиото и червеният пипер / Мантъ е готово!

Аз ви препоръчвам лъжливото мантъ да престои за около 1-2 часа преди консумация. По желание можете да го поръсите със сушена мента и сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: