Начин на приготвяне
Обелваме патладжана и го режем на кубчета.
Кубчетата патладжан изкисваме за 30 минути в купа с вода и две щипки сол.
Нарязваме картофите на кубчета и ги варим с малко сол.
В тава смесваме картофите, патладжана, ситно нарязаните лук и чесън.
Поръсваме с червен пипер, чубрица, девесил и копър.
Натрошаваме сиренето и разбъркваме всичко.
Загряваме доматения сос и към него прибавяме каймата.
Изсипваме при останалите зеленчуци отново разбъркваме и доливаме 200 мл от водата, в която сме варили картофите.
Печем сочната мусака на 180 градуса, докато се изпари течността.
От киселото мляко, содата и яйцата приготвяме заливката и към нея добавяме копър.
Заливаме мусаката с патладжан и връщаме във фурната да се запече.
По желание сервираме картофено-патладжанената мусака с кисело мляко.