Начин на приготвяне
В куп натрошете маята и добавете захарта, налейте 200 мл топла вода и бъркате, докато се разтворят. Покрийте купата със стреч фолио и оставете на стайна температура да шупне.
В по-голям съд пресейте брашното и оформете кладенче в него. Там прибавете солта, зехтина, лимоновия сок, останалото количество топла вода и шупналата мая, замесете меко тесто.
Поставете тестото в купа, намазана с малко зехтин, завийте със стреч фолио и оставете за 1 час да удвои обема си.
Премесете втасалото тесто и от него оформете четен брой топчета с големина на пинг-понг топче.
В тава, постлана с хартия за печене и намазана с малко зехтин, подредете топчетата едно до друго, като започнете от средата на тавата.
Оставете така оформената пита за 30 минути да почине завита с чиста кърпа, като през това време нагрейте фурната на 180 градуса.
Поставете тавата във вече нагрялата фурна и печете питката за помен 20 минути на 180 градуса и около още 20 минути на 160 градуса.
Оставете готовата пита за 10 минути, покрита с кърпа да почине, след което намажете с предварително сварения захарен сироп.
Питата за помен Пътнина се оформя от малки топчета тесто, защото не бива да се реже с нож, а да се чупи. А топчетата задължително трябва да са четен брой.