Начин на приготвяне
При набавянето и готвенето на прясна риба винаги запазвам главите им, съхранявайки ги във фризера.
Те са едно безценно допълнение към рибената чорба, обогатявайки рибния бульон.
Когато ги ползвате като допълнение към ястието, е добре те да бъдат така отрязани, че да е останало и част от месото на рибата.
В по-голяма тенджера (аз използвам 5 л) наливаме студена вода. Поставете в тензух измитите и отцедени от кръвта котлети и рибени глави.
Прибавете морковите цели, едра глава кромид лук, разполовен на две части, корените от магданоза и зърната пипер.
Завържете на вързопче и захлупете съда.
Варете рибния бульон на силен огън и след като водата кипне, намалете температурата на огъня и оставете да къкри до сваряването на месото.
Овкусете със сол.
Измийте и почистете зеленчуците, като нарежете пресния лук на ситно, а картофите на средни кубчета.
Доматите настържете на едро ренде.
Рибата е сварена, бульонът е поел от ароматите. Изваждаме марления вързоп и го поставяме в подходяща купа да се охлади.
Използвам този метод от години – вместо да отцеждам бульона и да гоня рибните остатъци от тенджерата, използвам марля за целта.
След като рибата изстине, старателно я почистете от костите. Отделете сварените в бульона моркови и нарежете на ситно.
Връщаме месото и зеленчуците в бульона и прибавяме ароматите – девесил, черен пипер и сол, ако е необходимо.
За почитателите на пикантната кухня прибавям едно люто чушле и оставяме да къкри още 10 минути.
Поднасяме рибената чорба топла, поръсена с нарязан на ситно девесил и лимонов сок.
Съвет: Тази стара рибарска рецепта за класическа чорба от рибешки глави е основата за всички рибни чорби и бульони. Можете да импровизирате с различни видове речна или морска риба, супа с рибни кюфтенца, с миди или с хайвер.
Гарантирам за високите ѝ вкусови качества, които ще задоволят различните изисквания на консуматорите на риба.
Задължително правило при закупуване на риба - следете за характерните белези, гарантиращи нейното качество - бистри очи, бяло коремче, ярко червен цвят на хрилете.
Коментари