Начин на приготвяне
Започваме с подготовката на тиквичките - моите са от моята градина (биопродукция) и са много крехки и сладки.
Изберете тиквичките да са със среден размер, но не много малки, защото все пак ще ги пълним и не много големи, защото ще имат семки.
Измивате ги и ги разрязвате на половина. Дълбаете ги като лодки от тиквички с помощта на лъжица, така че от двата края да останат затворени, за да не излиза плънката.
Мажете с олио голяма тава и слагате малко вода в нея.
В тавата започвате да редите тиквените лодки, предварително намазани с малко сусамово масло от вътрешната страна, поръсени с малко сол и черен пипер.
Така наредените лодки ги мятате във фурната да се запикат, по скоро се задушават в неяк отколкото да се пекат.
През това време си правим плънката - вътрешността на тиквичките се нарязва на дребно заедно с лука. Ябълката се обелва и се настъргва на ситно - тя ще придаде леко сладко - кисел вкус на плънката. Приготвяте дълбок тиган и слагате продуктите в него (тиквички, лук и ябълка) да се запържат.
В момента, в който тиквичките започнат да поомекват, добавяте малко черен пипер, щипка пушен сладък червен пипер и малко сол.
Разбърквате и готвите до пълна готовност на продуктите. Не забравяйте да наблюдавате лодките във фурната, може да ги пробвате като забодете клечка за зъби в тях, ако се усещат меки и тя влиза без проблем, значи са готови и може да ги изкарвате, за да ги пълнете.
Слагате в тях от сготвената смес в тигана, като разпределяте равномерно, но не ги препълвате, все пак ще слагаме и други неща в тях.
Отгоре поръсвате със ситно нарязан кренвирш и връщате във фурната за няколко минути да се запече кренвиршът. Ако в тавата с вкусните пълнени тиквички няма вече вода, може да долеете още малко, да не залепнат тиквички за нея.
Когато кренвиршът започне да се запича, ги вадите за последните съставки - яйцата и кашкавала. Отделяте белтъците от жълтъците, като във всяка половина на тиквичките правите малко кладенче в средата и слагате жълтъка. Белтъците ги разбивате да станат леко на пяна с малко сол и черен пипер и заливате от двете страни на жълтъците, така че да покрият тиквичките.
Поръсвате с малко кашкавал и връщате за последно във фурната да се запекат яйцата и кашкавалът.
Малко странна комбинация са тези тиквички с ябълка и яйце - тиквички, кренвирш, ябълки, яйце, сусамово масло - но пък става вкусна и много лека вечеря.
Бон Апети