Начин на приготвяне
Лещата се накисва във водата минимум за 3 часа или за през нощта.
След това се блендира до получаване на хомогенна и гладка смес, без цели зърна - малко по-гъста от тази за обикновени палачинки. Слагаме подправките по желание и разбъркваме още веднъж. Сместа трябва да е много добре смляна.
Изпържваме (или изпичаме, ако е без олио) до златисто на среден огън на тиган с незалепващо покритие както обикновена палачинка.
Като сложите черпак смес в тигана, разтърсете във въздуха във всички посоки до получаване на кръгла форма. Като половината от диаметъра си е променил цвета на по-жълтеникав и по ръбчето започне да се запича, палачинката от леща е готова за обръщане.
Палачинките от червена леща без глутен се сервират топли или студени, вместо хляб или арабска питка.
Овкусете с подправките на основното си ястие и ще имате страхотно допълнение към всяко ястие!