Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Ванилов сладкиш с леко шоколадов крем

Ванилов сладкиш с леко шоколадов крем

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k23
Ванилов сладкиш с леко шоколадов крем
Снимка: Мария Симова
2 / 4
17/06/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Първо се разочаровахме, че кремът е леко шоколадов, но след като опитахме ваниловия сладкиш, нямаме никакви забележки"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • захар - 5 с.л.
  • олио - 0.5 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • ванилия - 1 прахче
  • брашно - 2 ч.ч.
  • за крема
  • прясно мляко - 1 л
  • захар - 6 с.л.
  • брашно - 6 с.л.
  • млечен шоколад - 100 г
  • ванилия - 1 прахче
  • шоколадови пръчици - 40 г за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа разбийте с миксер яйцата и захарта на пухкав крем. Прибавете на тънка струя към тях олиото и прясното мляко при непрекъснато бъркане. Пресейте брашното и прибавете бакпулвера и ванилията, разбъркайте и ги прибавете към яйчената смес, бъркайте до еднородна гладка смес с шпатула.

Във форма за торта с падащо дъно с диаметър 22 см, постлана с хартия за печене и намазана с малко олио, сипете сместа равномерно.

Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете да готовност за около 35 минути. Извадете тавата и след като блатът се поохлади, извадете го от тавата, оставете да се охлади напълно.

С нож изрежете образувалото се капаче на блата и го издълбайте, като отстраните меката вътрешност на блата (да се получи като тавичка). Натрошете на ситно капачето и вътрешността.

За крема в съд с дебело дъно налейте 800 мл от прясното мляко, добавете захарта и поставете на слаб огън да нагрее. Отделно пресейте брашното и прибавете ванилията, разтворете ги до гладка смес с останалото студено мляко.

Налейте сместа при нагрятото мляко на тънка струя при непрекъснато бъркане. Прибавете начупения шоколад и бъркате до пълното разтваряне на шоколада и сгъстяване на шоколадовия крем.

В издълбания блат налейте малко крем, колкото да покрие дъното му, отгоре поръсете с трохите от него. Така редувате крем и трохи, като завършите с крем, отгоре поръсете с шоколадовите пръчици.

Поставете домашния сладкиш с крем в хладилник да стегне крема и да се охлади напълно.

Сервирайте ваниловия сладкиш с леко шоколадов крем студен! Много подходящ за детски празник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: