Начин на приготвяне
В купа разбийте с миксер яйцата и захарта на пухкав крем. Прибавете на тънка струя към тях олиото и прясното мляко при непрекъснато бъркане. Пресейте брашното и прибавете бакпулвера и ванилията, разбъркайте и ги прибавете към яйчената смес, бъркайте до еднородна гладка смес с шпатула.
Във форма за торта с падащо дъно с диаметър 22 см, постлана с хартия за печене и намазана с малко олио, сипете сместа равномерно.
Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете да готовност за около 35 минути. Извадете тавата и след като блатът се поохлади, извадете го от тавата, оставете да се охлади напълно.
С нож изрежете образувалото се капаче на блата и го издълбайте, като отстраните меката вътрешност на блата (да се получи като тавичка). Натрошете на ситно капачето и вътрешността.
За крема в съд с дебело дъно налейте 800 мл от прясното мляко, добавете захарта и поставете на слаб огън да нагрее. Отделно пресейте брашното и прибавете ванилията, разтворете ги до гладка смес с останалото студено мляко.
Налейте сместа при нагрятото мляко на тънка струя при непрекъснато бъркане. Прибавете начупения шоколад и бъркате до пълното разтваряне на шоколада и сгъстяване на шоколадовия крем.
В издълбания блат налейте малко крем, колкото да покрие дъното му, отгоре поръсете с трохите от него. Така редувате крем и трохи, като завършите с крем, отгоре поръсете с шоколадовите пръчици.
Поставете домашния сладкиш с крем в хладилник да стегне крема и да се охлади напълно.
Сервирайте ваниловия сладкиш с леко шоколадов крем студен! Много подходящ за детски празник.