Начин на приготвяне
Почистваме и измиваме лещата.
Заливаме я със студена вода и поставяме тенджерата на котлона да ври на умерен огън.
Праз и чесън нарязваме на ситно, а морков и чушката на кубчета.
Доматите нарязваме на дребно или пасираме.
След като лещата заври, прибавяме растителната мазнина и зеленчуците.
Клончето чубрица прибавяме, като го потапяме цяло.
Оставяме постната леща да покъкри на слаб котлон за 10 минути, след което добавяме доматите и овкусяваме със сол.
По желание можете да прибавите изсушена люта чушка за пикантност към яхнията с леща.
Прехвърляме всичко в гювеч, като не добавяме допълнително вода.
Поставяме глинения съд във студена фурна и печем лещата в гювеч на 200 градуса за 35 минути.
Поднасяме ястието топло, като го гарнираме с оцет.
Не пропускайте да се насладите и вие на леща в гювеч на фурна.