Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Гювеч»Леща в гювеч на фурна

Леща в гювеч на фурна

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k5k1
Леща в гювеч на фурна
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 3
03/07/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Лещата е на почит у дома, особено когато е приготвена в гювеч"

Необходими Продукти

  • леща - 2 ч.ч.
  • праз - 2 стръка, бялата част
  • моркови - 2 бр.
  • чушки - 1 бр. червена пиперка
  • домати - 3 бр., обелени от консерва
  • чесън - 5 скилидки
  • растителна мазнина - 6 с.л.
  • чубрица - клонче
  • сол - на вкус
  • люти чушки - 1 бр. по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме и измиваме лещата.

Заливаме я със студена вода и поставяме тенджерата на котлона да ври на умерен огън.

Праз и чесън нарязваме на ситно, а морков и чушката на кубчета.

Доматите нарязваме на дребно или пасираме.

След като лещата заври, прибавяме растителната мазнина и зеленчуците.

Клончето чубрица прибавяме, като го потапяме цяло.

Оставяме постната леща да покъкри на слаб котлон за 10 минути, след което добавяме доматите и овкусяваме със сол.

По желание можете да прибавите изсушена люта чушка за пикантност към яхнията с леща.

Прехвърляме всичко в гювеч, като не добавяме допълнително вода.

Поставяме глинения съд във студена фурна и печем лещата в гювеч на 200 градуса за 35 минути.

Поднасяме ястието топло, като го гарнираме с оцет.

Не пропускайте да се насладите и вие на леща в гювеч на фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: