Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Багети»Оригинална Багета

Оригинална Багета

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Оригинална Багета
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 2
17/06/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
3
"Вече имате рецептата за оригинална багета и нямате извинение да не се развихрите в кухнята"

Необходими Продукти

  • брашно - 380 + още мъничко за набрашняването
  • суха мая - 1 ч.л.
  • сол - 8 г
  • зехтин - 1 с.л.
  • вода - 150 мл. хладка
  • брашно - за поръсване
  • пшеничен грис - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходяща купа приготвяме багетата, като смесваме брашното, водата и маята. Разбъркваме леко и се покриваме купата с фолио.

Оставяме сместа да престои 24 часа в по-голям съд, за да не прелее.

На следващия ден смесваме получената бига с останалите упоменати продукти за тестото.

Замесвате меко и еластично тесто, което покриваме в съда и оставяме да втаса за около час и удвои обема си.

Поставяме тестото върху набрашнен с брашно и пшеничен грис плот. Леко премесваме, като освобождаваме тестото от мехурчетата въздух, без да прекаляваме.

Разделяме го на 3 хлебчета, които оформяме във формата на багета. Поставяме ги в тавичка, покрита с намазнена хартия за печене.

Прорязваме повърхността им с острието на ножа и поръсваме с брашно. Покриваме с кърпа за да втасат за още 30 минути.

Загряваме фурната на 250 градуса, като на дъното поставим съд с вода. Поставяме тавата във фурната и намаляваме градусите на 200 с включен вентилатор.

Запичаме багетите за около 20 минути или до получаване на хубава златиста коричка.

Охлаждаме върху решетка. Оригиналната Багета е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: