Начин на приготвяне
В подходяща купа приготвяме багетата, като смесваме брашното, водата и маята. Разбъркваме леко и се покриваме купата с фолио.
Оставяме сместа да престои 24 часа в по-голям съд, за да не прелее.
На следващия ден смесваме получената бига с останалите упоменати продукти за тестото.
Замесвате меко и еластично тесто, което покриваме в съда и оставяме да втаса за около час и удвои обема си.
Поставяме тестото върху набрашнен с брашно и пшеничен грис плот. Леко премесваме, като освобождаваме тестото от мехурчетата въздух, без да прекаляваме.
Разделяме го на 3 хлебчета, които оформяме във формата на багета. Поставяме ги в тавичка, покрита с намазнена хартия за печене.
Прорязваме повърхността им с острието на ножа и поръсваме с брашно. Покриваме с кърпа за да втасат за още 30 минути.
Загряваме фурната на 250 градуса, като на дъното поставим съд с вода. Поставяме тавата във фурната и намаляваме градусите на 200 с включен вентилатор.
Запичаме багетите за около 20 минути или до получаване на хубава златиста коричка.
Охлаждаме върху решетка. Оригиналната Багета е готова.