Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Лозови сарми по златоградски

Лозови сарми по златоградски

Лозови сарми по златоградски
Снимка: Веселина Константинова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
100 мин.
Порции
45
"Традиционна рецепта от българската кухня - лозови сармички по златоградски"

Необходими Продукти

  • картофи - 2 бр. средни
  • лук - 1 глава
  • домати - 2 бр.
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • ориз - 300 г
  • сол - на вкус
  • черен пипер - млян на вкус
  • копър - 1 ч.л. сух
  • масло - 50 г
  • олио - 3 с.л.
  • лозови листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете лука и картофите и ги настържете на ситно ренде.

Загрейте олиото и сложете зеленчуците. Задушете ги до омекване. Добавете доматите нарязани на кубчета, след което добавете и почистения и измит ориз.

Гответе докато оризът промени цвета си и се избистри.

Добавете червения пипер, овкусете със сол, черен пипер и копър. Разбъркайте и отстранете плънката от котлона. Охладете я.

Ако лозовите листа не са консервирани, а са свежи, попарете ги за кратко в гореща, подсолена вода.

Ако лозовите листа имат дръжчици - отстранете ги с помощта на остър нож.

Навийте малки сармички, като слагате в края на всяко листо от плънката. Може да използвате машинка за навиване на сармички - става много бързо и лесно.

Подредете сармичките в глинен гювеч. Залейте ги с топла вода, в която предварително сте добавили доматеното пюре и разтопеното маслото.

Количеството течност трябва да покрие лозовите сармички.

Похлупете гювеча с капака, сложете го в студена фурна и гответе на 220 градуса за около 80 минути.

Лозовите сарми по златоградски са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Веселина Константинова
Веселина Константинова
Много са вкусни! Интересна, родопска рецепта!
19.06.2020 07:38
Н.Акифова
Н.Акифова
много добре изглежда, предполагам че и са много вкусни, чак ми се дояди
18.06.2020 20:28