Начин на приготвяне
Първо в подходяща купа сипах киселото мляко, содата, олиото, счупеното яйце и прибавих и ванилията, след което разбърках с телена бъркалка.
Добавих малко по малко предварително пресятото брашно. След това омесих до получаването на тесто. От омесеното тесто късах парчета и направих топки, големи колкото орех.
След това ги нареждах в тава покрита с пергаментова хартия.
Пекох в предварително загрята фурна на 170-180 градуса, като ги наблюдавах, защото стават много бързо, аз ги пекох до суха клечка.
По времето, в което ми се пекоха курабийките, си приготвих сиропа.
Сиропа го направих по следния начин: първо сипах в купа захарта и водата и разбърках, докато захарта се разтопи, аз си добавих 3 капки прясно изцеден лимонов сок.
Когато извадих курабийките от фурната ги потопявах в сиропа за около 5 минути. След това се вадят с решетъчна лъжица и се редят в подходяща тава.
После отново ги полях с останалия сироп! Оставят се за 3 часа да престоят.
Аз сервирах сиропираните сладки с кокосови стърготини, шамфъстък или разтопен шоколад.
Сиропираните курабийки с шамфъстък са готови.