Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхния»Лятна яхния с бамя по селски

Лятна яхния с бамя по селски

BirgulBirgul
Чирак
716111802801
Лятна яхния с бамя по селски
Снимка: Birgul
1 / 2
21/06/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
3
"Ако случайно имате бамя в излишък, може да я оползотворите във вкусна яхния - ако пък нямате, просто си купете - за яхнията си струва"

Необходими Продукти

  • бамя - 450 г около
  • зрял лук - 1 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • домати - 1 бр.
  • чесън - 3 бр. скилидки
  • олио - 5 с.л.
  • доматен концентрат - 1 ч.л.
  • черен пипер - млян
  • захар - 1/2 ч.л.
  • сол
  • магданоз - за поръсване
  • лимонов сок
  • сирене - при поднасяне
  • топла вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо си измих бамята, след това я почистих и я поръсих с малко сол, след което леко разбърках.

След това я поръсих със сол, за да не е после лигава, оставих на страна бамята.

В подходяща тенджера върху котлона загрях олиото на средна температура, като по това време измих и почистих зеленчуците.

Моркова нарязах на тънки колелца и пуснах в загрятото олио, след което разбърках.

След това си нарязах лука на дребно и го добавих към него. Разбърках около 3-4 минути и добавих доматения концентрат.

След това си добавих домата, като предварително го бях обелила и нарязала на малки кубчета.

И след това добавих и доматения сок.

След което намалих котлона и оставих да покъкри.

През това време си почистих чесъна и нарязах на колелца и пуснах в ястието, като добавих топла вода около 250 мл, захар и сол.

Докато селската яхния къкреше, си измих бамята и я сипах при другите продукти.

След това сипах още топла вода, колкото да покрие бамята яхния.

След като бамята и морковът поомекнаха, изключих котлона и добавих черния пипер.

Накрая ги поднесох с плочка сирене, и поръсих леко с магданоз.

И ето... имаме нашата вкусна лятна яхния с бамя по селски.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка: