Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Курабийки»Бабините курабии и ментов айран

Бабините курабии и ментов айран

Бабините курабии и ментов айран
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 2
18/11/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
20
"Всичко, приготвено при баба, е вкусно!"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 кг
  • жълтъци - 3 бр.
  • яйца - 2 бр. цели
  • масло - 4 с.л. разтопено
  • захар - 250 г
  • кора от лимон - 1
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • ментов айран
  • кисело мляко - 4 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
  • лед - кубчета
  • прясна мента - 25 г
  • сол - 1 ч.л.
  • лимонов сок - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбива се содата в киселото мляко да шупне и сипваме в средата на брашното.

Добавят се 4 жълтъка и 1 цяло яйце, разбиват се със захарта, настъргана кора от лимон и разтопеното масло. Замесваме меко тесто.

Разделя се на 2 топки, всяка се разточва на дебела кора и се изрязват формички.

В намаслена тава нареждаме курабиите, отгоре се намазват с разбит белтък и се поръсва захар кристал.

Печем в загрята фурна 180 градуса 20-25 минути до златисто. Продуктите за ментов айран се разбиват в блендер, докато листата мента се накълцат на ситно.

Добавя се лед, налива се в чаша и се украсява с листенца мента!

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: