Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Курабийки»Бабините коледни курабийки

Бабините коледни курабийки

Бабините коледни курабийки
Снимка: Теодора Мещерова
1 / 2
22/12/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
36
"Изключително вкусни, меки и ароматни курабийки, ухаещи на Коледа. Любима бабина рецепта! Да ви е сладко!"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 2 бр. + 1 за намазване
  • захар - 1 ч.ч. + за овалване
  • свинска мас - 6 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • орехи - 100 г за поръсване / смлени/
  • олио - 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бабините коледни курабийки за коледната трапеза.

В голяма купа се чукват 2 яйца и към тях се добавя 1 чаена чаша захар. Разбърква с телена бъркалка. След това се добавят содата и киселото мляко, като содата е предварително шупнала в млякото.

Отново се разбърква. След това постепенно започва да се добавя половината от брашното. Свинската мас се разтопява в микровълновата и се добавя в купата.

Когато вече е невъзможно да се бърка с бъркалката, се бърка с ръце. Добавя се олиото и като се меси енергично се добавя и останалата част от брашното. Меси се, докато тестото спре да лепне по ръцете.

В една малка купичка се слага малко захар, а в друга се разбива едно яйце. С помощта на набрашнени ръце се къса от тестото, оформя се топче, което се потапя само от горната страна в захар и яйце и с тази част се слага в предварително застлана с хартия за печене тава.

Така се процедира, докато тестото свърши. Накрая всяка курабийка се поръсва с малко смлени орехи. Курабийките се пекат в загрята на 160 градуса фурна за около 10-15 минути или докато придобият приятен златист загар.

Изключително вкусни, меки и ароматни курабийки, ухаещи на Коледа. Любима рецепта на баба! Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: