Начин на приготвяне
За блата за нашата веган торта смесваме захарта, лимоновия сок, лимоновата захар и олиото и разбиваме за кратко с миксера. Добавяме бадемовото мляко, брашното, бакпулвера и солта и разбъркваме до хомогенност.
Изсипваме сместа в малка квадратна тавичка, покрита с хартия за печене. Печем 25 минути до готовност.
След това отделяме хартията, оставяме блата да изстине и го разрязваме хоризонтално през средата, за да получим два блата.
Кипваме бадемовото мляко със захарта на котлона. Разтваряме нишестето във водата и на струйка го наливаме в млякото. Бъркаме до сгъстяване.
Добавяме лимоновия сок, лимонената захар и лимонената кора, разбъркваме и отместваме от котлона.
Оставяме лимоновия крем за малко да се хлади и намазваме равномерно с половината от него единия блат.
Отгоре поставяме втория блат и разпределяме останалия крем. Прибираме в хладилника за 2 часа.
Разбъркваме лимоновия сок за глазурата с пудрата захар и намазваме върху крема.
Украсяваме домашната лимонова торта с листа мента и боровинки и прибираме отново в хладилника.
След 3-4 часа нашата свежа веган лимонова торта е готова за сервиране.