Начин на приготвяне
За изпълнението на тази рецепта е необходимо търпение.
Ако ще приготвяте хляба за вечеря, започнете подготовката от сутринта.
Закваската се слага в купа. Към нея се добавят 50 грама брашно и 50 милилитра изворна вода. Разбърква се. Оставя се да се активира. Този процес отнема 3-5 часа.
Когато обемът на кваса се удвои, закваската е готова.
В голяма купа се сипва водата. Добавя се квасът. Разбърква се. Ако квасът плува отгоре, значи е готов.
Добавя се брашното и солта. Разбърква се с шпатула до събиране на рошаво тесто. Завива се с мокра кърпа и се оставя да почине за 30 минути.
Тестото се оформя на гладка топка с широка шпатула. Завива се с влажна кърпа и се оставя да втаса за 6-8 часа на стайна температура. Обемът не тестото трябва да се удвои.
След втасването се избутва със шпатула върху набрашнен плот. Оформя се в желаната форма и се обръща с гладката страна нагоре.
Тестото се набрашнява и се завива с памучна кърпа за 30-60 минути да втаса.
Фурната се загрява на 230 градуса. Тестото се слага в намазнена тава с капак. Поръсва се със сусам.
Правят се разрези с дълбочина около 1 сантиметър. Пече се за 20 минути. Капакът се отстранява и квасеният хляб се пече още 30 минути.
Мм... ароматният хляб без месене е готов.
На снимка е направена двойна доза.