Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Каши»Каша с тиквички от село Труд

Каша с тиквички от село Труд

Иван КацаровИван Кацаров
Помощник Готвач
851k273
Каша с тиквички от село Труд
Снимка: Иван Кацаров
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4
"Да знаете, че това е най-вкусната каша от тиквички, която някога сте опитвали"

Необходими Продукти

  • тиквички - 3 бр.
  • лук - 1 средна глава
  • моркови - 2 бр.
  • домати - 1 бр. или 1 с.л. дом. пюре
  • червен пипер - ½ до 1 с.л.
  • лют червен пипер - по желание
  • брашно - 2 с.л.
  • сол - на вкус
  • копър - 1 връзка
  • чесън - на вкус
  • оцет - на вкус
  • олио - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лятото е сезонът на тиквичките. Класиката в жанра са пържени тиквички и поднесени с кисело мляко, копър и чесън.

Разбира се може и някаква запеканка (огретен), модерният Рататуй (след анимационното филмче от 2007) или да ги напълним с ориз, булгур, може би кайма или пък на мусака с тиквички. Днес Ви предлагам една алтернатива - проста, бърза, селска каша с тиквички, точно както баба Цветана я готвеше.

1. Лукът се нарязва на дребни кубчета.

2. Морковите се настъргват.

3. Тиквичките се нарязват на кубчета.

4. В суха тенджера без мазнина се слага брашното. Поставя се на огъня и се бърка, за да се запече и леко да промени цвета си и от бял да стане леко златисто-кафеникав. След това изсипвам брашното в купичка и я отделяме настрана.

5. В същата тенджера слагам мазнина и добавям лука да се задуши.

6. След 2-3 минути добавям морковите и задушаването продължава. Може да се добави малко вода.

7. След 2-3 минути добавям тиквичките и доливам още малко вода, да ги покрие. Оставям под капак на умерен огън, за да омекнат тиквичките. Периодично разбърквам.

8. Когато тиквичките започнат да омекват, при разбъркването, се опитвам с дървената лъжица да ги „разкашкам“ (както казваше баба). Може да ползвате и уреда, с който се мачкат картофи за пюре. Няма смисъл от пасиране – селската каша не е съвсем гладка, а има някакви парченца, които дават характер и текстура на гозбата.

9. Добавям настъргания домат и доливам още малко вода (в която може да се размие доматеното пюре), и оставям да поври още 2-3 минути. Добавям периодично вода, защото част от водата се изпарява и идеята е да получим кашава консистенция (като кремсупа), но една идея по-течна, защото предстои да добавим и брашно, а то ще сгъсти гозбата още малко.

10. Препеченото брашно размивам в малко вода и прибавям към гозбата. Разбърквам добре и слагам част от наситнения копър. Оставям на огъня за още 2-3 минутки.

Когато готвим със сухи подправки, ги ползваме по-рано в готвенето, защото им трябват 10-на минути, за да освободят аромата си напълно. Когато ползваме пресни подправки, ги слагаме в края на готвенето, за да се съхрани ароматът им, а още по-добре да ги сложим двукратно – малко преди да свалим от огъня и след като сме свалили гозбата, а може директно при поднасянето.

Всичките ми баби подправяха на етапи, а не просто в един момент да сложат подправките и край. На всеки етап на готвене те опитваха гозбата и подправяха. Този маниер на готвене, логично, съм възприел и аз.

11. Поднасяме кашата с тиквички от село Труд със саламура от счукан чесън, оцет и малко копър.

Сполай Ви!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: