Начин на приготвяне
Рецептата за Мазан кекс е от тефтера на баба ми Катерина от пловдивското село Труд.
В снимките може да видите и първолашкия ми почерк, с който съм записал рецептата за кекса в далечната 1988 година.
1. Яйцата са пресни и на стайна температура. Разбивам ги добре, докато станат на пяна и удвоят обема си;
2. Добавям пудрата захар към яйцата и разбивам до побеляване;
3. Отмервам киселото мляко, добавям содата към него, разбърквам, за да шупне, и изсипвам при яйцата. Добавям олиото и ванилията и отново разбърквам добре;
4. Накрая прибавям брашното, което предварително е пресято два пъти. Разбърквам като за последно;
5. В намазнена тава посипвам малко брашно и потупвам, като въртя тавата, така че брашното да полепне навсякъде. Излишното изтупвам от тавата;
6. В тавата изсипвам само половината от сместа и я разпределям равномерно;
7. Вкарвам да се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна до изпичане;
8. Вадя тавата и намазвам кекса със сладко. Баба го правеше с мармалад от сини сливи, ябълки или шипки, който предварително трябва да се разджурка с вилица, защото е гъст и трудно се маже.
9. Върху сладкото изсипвам останалата част от тестото за кекс и отново връщам във фурната. Оставям само на горен реотан и се пече до готовност.
10. Изваденият кекс на баба се охлажда и се поръсва с пудра захар за разкош.
ВАЖНО!
Този кекс се получава леко влажен. За да се получи хубав, трябва да се пече в тава. Не става в кексова форма или във форма за терин. Когато е в тава, остава влажен, но в никакъв случай не е клисав. Обаче аз днес го направих във форма за терин и закономерно се получи гаф - малко по-клисав, отколкото трябва, което не му попречи да бъде унищожен за отрицателно време.
Когато баба правеше този кекс, винаги ставаше малко по-тънък от другите кексове - защото има малко набухвател, и винаги го печеше в тава, за да може да се изпече. Когато се ползва кексова форма или форма за терин, се получава по-дебел блат и съществува този риск да стане клисаво.
Знам ги тези тънкости, обаче нещо се изгевезих днес. Та, бабите трябва да се слушат...
Ако искаме да си спестим такъв гаф, може да намалим малко киселото мляко – на 10 -12 лъжици и да увеличим брашното на 16 – 18 лъжици.
Също така, ако не искаме да кръжим непрекъснато около кекса – можем да го изпечем на един блат, след това да го разрежем и намажем със сладко, но вкусът се променя. Оригинално и автентично баба го печеше, както съм описал по-горе.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ
Моят Мазан кекс днес не е с ванилия, а с бадемова есенция. Ароматите могат да варират в зависимост от предпочитанията, но комбинацията на бадемов аромат с мармалад от сини сливи (в което има индрише) е много сполучлива.
В тестото част от брашното може да се смени с бадемово брашно или пък да се сложат натрошени орехи.
Сполай Ви!