Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Дилбер дудаъ (Dilber dudağı)

Дилбер дудаъ (Dilber dudağı)

Дилбер дудаъ (Dilber dudağı)4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Страхотни турски сладкиши за следобеден чай и приятен разговор"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • зехтин - 4 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • ЗА СИРОПА
  • захар - 2 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
  • ванилия - 1 ч.л.
  • сок от лимон - 2 с.л.
  • ЗА ПЪЛНЕЖА
  • орехи - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изсипваме по-голямата част от брашното в голяма купа, добавяме бакпулвера и разбъркваме.

Правим кладенче, в което прибавяме киселото мляко, зехтина, яйцата и замесваме меко тесто.

Покриваме тестото с кърпа и го оставяме на топло за около 40 минути.

За сиропа сипваме водата в голяма тенджера, прибавяме захарта, ванилията и лимоновия сок. Варим на средна температура около 20 минути.

Готовото тесто нарязваме на малки топки и всяка от тях разточваме на тънка кора, като поръсваме с брашно.

Подреждаме корите една върху друга и разточваме голяма кора с дебелина 2-3 см.

От кората изрязваме кръгчета, които прегъваме на две и във всяко едно слагаме по 2-3 орехови ядки в средата.

Печем турските сладкиши в предварително загрята фурна на 190 градуса докато покафенеят.

След като се изпекат, ги поставяме в подходящ съд и ги заливаме с охладения сироп.

Оставяме Дилбер дудаъ добре да се напоят със сироп преди да ги сервираме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: