Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Плосък хляб»Домашни питки за дюнери

Домашни питки за дюнери

МиссаМисса
Помощник Готвач
502931581
Домашни питки за дюнери
Снимка: Мисса
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
6
"Най-вкусните дюнери, които някога сте опитвали - вероятно заради домашните питки"

Необходими Продукти

  • За питките
  • вода - 200 мл
  • брашно - 2 ч.ч.
  • мазнина - 1 с.л.
  • оцет - няколко капки
  • сол - половин чаена лъжица
  • захар - половин чаена лъжица
  • суха мая - 2 грама
  • За плънката на дюнера
  • картофи - пържени
  • пилешко месо - мариновано и изпечено на скара
  • лук - 1 или 2 глави
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • гъби - 200 грама
  • маслини - 100 грама
  • чедър - няколко резена
  • домати - 1 бр.
  • краставици - 1 бр.
  • люти чушки
  • за доматения сос
  • домати - 1 бр.
  • кисели краставички - 1 - 2 бр.
  • сол
  • захар
  • подправки
  • брашно
  • За чесновия сос
  • олио - 100 мл
  • прясно мляко - 50 мл
  • горчица - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 2 - 3 с.л.
  • чесън
  • зехтин
  • подправки - по ваше желание
  • лимонов сок - лимонтозу
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички необходими продукти за плънката на дюнера се подготвят и нарязват. Лукът, чесънът и гъбите се запържват или задушават в мазнина. Към тях се добавят подправки - черен пипер, червен пипер, босилек, риган, магданоз или други (по ваш вкус).

Питките за домашни дюнери могат и да бъдат купени, но ако са домашни, ще са по-вкусни и пресни. Домашните питки за дюнери също могат да се замразяват и да бъдат използвани след време. Резултатът невинаги е толкова добър, но от голямо значение е как са приготвени.

Домашните питки за дюнери се приготвят, като необходимите продукти се смесят и се замеси тесто, оставя се да отдъхне за десетина минути и после се правят на дози самите питки. Тестото се къса на топчета и се разточва или разтегля. Големината им зависи от това колко питки искате да направите и колко дебели ги предпочитате.

Пекат се на нагорещен тиган от двете страни. Може да използвате мазнина, но ако ги правите на тиган с незалепващо покритие, пропуснете тази стъпка. Ако са приготвени предварително, могат да бъдат притоплени на тиган без мазнина.

За доматения сос пасирате доматите и киселите краставички - може да ги настържете, ако предпочитате. Прибавяте сол, захар и подправки по ваш вкус. Разтваряте малко брашно и слагате на слаб огън на котлона, за да се сгъсти. Като много внимавате да не заври сосът, защото ще се развалят свойствата и вкуса му. Само трябва да се затопли, за да се сгъсти. Ако усетите, че температурата на соса става висока, махнете тенджерката или касеролата от котлона, а след това пак го върнете. Непрекъснато бъркайте. Щом се сгъсти, е готов и можете да го оставите да изстине.

Чесновият сос не може да се пропусне, защото той е задължителен при приготвянето на дюнера. Затова и съставките в него и тяхното качество са важни. Предлагам ви домашна изпитана рецепта. Първо трябва да си приготвите майонезата, като за нея ви трябват олиото, прясното мляко, лимоновия сок, горчицата, сол и зехтин. Смесвате ги, но не ги бъркате. С пасатора ги разбивате на бързи обороти до желания резултат. Домашната майонеза може да се консумира 2-3 дни. Нейната трайност не е голяма и трябва да се внимава при приготвянето, за да се получи добра гъстота.

Смесваме останалите съставки за чесновия сос с майонезата и разбъркваме. Като подправки може да добавите копър, магданоз и други по ваш вкус.

Щом всичко е готово, може да се сервира на плато и всеки по свой вкус да направи дюнера си. Или домакина да направи дюнерите с всички съставки, като започне с намазването на питката с чеснов сос, реденето на всички продукти за плънката и завърши със соса с домат и кисели краставички.

Дюнерът се свива стегнато и най-лесно се получава, ако се постараете да е като фуния, за да събере повече плънка и да не се разпада.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: