Начин на приготвяне
Летен реден гювеч с чушки на фурна - вкусно ястие, което напомня малко на рататуй и имамбаялдъ.
Патладжан се нарязва на кръгчета, оставя се полят с подсолена вода да пусне горчивия си вкус, отцежда се и подсушаваме със салфетка.
Нарежда се в тава, поръсваме с олио и печем във фурната на 180 градуса за 20 минути, върху хартия за печене. Не го пържа, защото е като гъба и поема много олио.
Печем чушки, задушват се в торбичка, обелени се овалват в брашно и запържваме до леко златисто.
В тиган се загрява олио, запържва се нарязан лук, настърган морков да омекнат, сипваме домати и овкусяваме със сол, захар на вкус, босилек, чубрица и магданоз.
Готви се за 15 минути леко да се сгъсти. В йена сипваме половината доматен сос, нарежда се патладжан, в средата чушки и заливаме с останалия доматен сос и нарязани скилидки чесън.
Печем летния гювеч за 20 минути на 180 градуса и готово. Чудесен за обяд или вечеря постен гювеч! Добър апитет!