Начин на приготвяне
За направата на тестото в купа за месене сложете маята, захарта и леко затопленото прясно мляко. Разбъркайте и изчакайте да се разтвори маята. Сложете 1ч.ч хладка вода, олиото, лимецовото и бялото брашно заедно със солта.
Разбъркайте и замесете тестото. В зависимост от това какви чашки ползвате за мярка, има вероятност да се наложи да добавите още вода или брашно. Трябва да се получи меко тесто, което да не лепне.
Покрийте купата с кърпа и оставете 15 мин. да почине.
През това време се заемете с пълнежа. Нарежете колбаса на ситни кубчета. Прибавете изварата, лютеницата и подправки. Освен сол, на мен ми харесва да добавям подправка за скара или шарена сол. Разбъркайте добре.
Получената смес разделете на 8 равни части.
Тестото разделете на 8 топки.
С намазнени с мас ръце взимате всяка топка и я разтегляте. Поставете плънката в средата и загънете краищата. Сплескайте ги леко.
Оформените питки нареждайте в намаслена тава.
Намажете отгоре със свинска мас и поръсете с прясно смляна едра морска сол.
Сега вече ги оставете да втасат. Обикновено ги оставям на пряка слънчева светлина за около 1 час.
Втасалите питки напръскайте лекичко с хладка вода и сложете в студена фурна. Печете ги на 200 градуса до готовност.
След като извадите закуските от фурната, напръскайте със студена вода и завийте с кърпа за около 10 мин.
Бележка: За видовете пълнеж имате пълна свобода на желания и вкусове.
Селските лимецови закуски с пълнеж са готови.