Начин на приготвяне
Разтворете маята в топлата вода, добавете затопленото мляко, маслото, захарта, бакпулвера, едното яйце и белтъка на другото яйце.
Разбъркайте хубаво сместа и започнете да добавяте брашно, малко по малко, до получаване на меко тесто.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Намазнете обилно една тенджера с олио, сложете тестото в нея и завийте отгоре с фолио. Изключете фурната и сложете тенджерата с тестото в нея. Изчакайте докато тестото удвои обема си.
Докато чакате си направете плънката. Нарежете колбаса на кубчета, маслините на дребно и смесете с лютеницата.
По желание може да добавите и кисели краставички и кашкавал. Аз не разполагах, затова не сложих.
Късайте малки топки от тестото, оформете малки продълговати питки, поставете по 2 с.л.от плънката и загънете закуската.
Оформете всички закуски и оставете да втасат още 20 минути. Намажете с останалия жълтък, разбит с 2 с.л. прясно мляко и поръсете със сусам.
Сложете да се пекат в предварително загрята на 175 градуса фурна до приятен загар. Извадете от фурната и покрийте с чиста кърпа за 5 минути.
След това поднесете пухкавите закуски с айран.