Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка за кръщене Валентина

Питка за кръщене Валентина

Ася ЗаевскаАся Заевска
Готвач
3412k6689451
Питка за кръщене Валентина
Снимка: Ася Заевска
2 / 4
09/08/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • брашно - 8 и 1/2 ч.ч.
  • мая - 2 пакетчета суха
  • вода - 2 и 1/2 ч.ч. хладка
  • сол - 2 щипки
  • мед - 3 с.л.
  • краве масло - 1 ч.ч. разтопено
  • жълтъци - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в 1/2 ч.ч. хладка вода и я оставете да се активира.

Пресейте брашното, поръсете със солта и направете кладенче в средата. Добавете 3/4 ч.ч. от маслото, меда и маята и разбъркайте.

Започнете да добавяте на части и останалата вода и постепенно замесете средно твърдо тесто. Оставете го да втасва до удвояване на обема.

Втасалото тесто премесете леко и разточете на кора с дебелина около 0.5 см. Разрежете на триъгълници.

Всеки от тях намажете с малко разтопено масло, навийте на кифлички и подредете в предварително намазнена тава за печене.

Оставете да втаса за още 30 мин. и намажете отгоре с още малко масло.

Печете питката за кръщене 20 мин. на 200 градуса и още около 15 мин. на 180 градуса.

Малко преди да е готова домашната питка, намажете с разбитите жълтъци и оставете до готовност.

Питка за кръщене Валентина - почерпете всички близки и гости за здраве!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: