Начин на приготвяне
Това е вариант на Гаспачо, който е не по-малко вкусен и освежаващ от добре познатото ни, което се приготвя с основа от домати и е с името Андалус.
Бялото Гаспачо ще срещнете още под името Ахобланко (Ajoblanco).
Приготвянето му е изключително лесно и ако имате хубав блендер, ще се радвате на перфектен резултат само за две минути.
Вземете бадемите и ги сложете в 400 мл топла вода, за да поомекнат.
Сипете ги заедно с водата в каната на уреда.
Добавете чесъна, солта, оцета, зехтина и хляба, който може да начупите или натрошите, за да не затруднява блендера.
Пуснете на средна скорост и постепенно увеличавайте до максимална, като оставите да се мели поне 2 минутки, за да стане съвършено гладко.
Долейте още 400 мл вода или толкова, колкото ви харесва, да е гъстотата на студената супа.
Самата вода може да се сложи и всичката още при самото мелене, но това зависи дали вместимостта на каната на вашият уред е подходяща.
Накрая доовкусете с още сол и оцет, ако е необходимо, според предпочитанията си.
Налейте в кана или купа и оставете в хладилник хубаво да се охлади, преди да сервирате.
Поднесете бялото гаспачо в широки чашки или купички и поръсете със зехтин и леко запечени филирани бадеми.
Добър апетит!