Начин на приготвяне
Разтворете маята и захарта в леко затоплената вода. Разбъркайте и оставете да шупне.
Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете киселото мляко, леко разбитите 2 яйца със солта, половината масло и мас, разтопени заедно, и шупналата мая.
Замесете тесто върху кухненския плот, като си добавяте брашно, докато спре да лепне и стане гладко и еластично. Докато измесвате, може да намазнявате и ръцете си, като ги потапяте в остатъка от мазнината. Това също ще предотврати лепненето и няма да прекалите с брашното, за да не стане тестото прекалено твърдо.
Приберете тестото в купата, покрийте с кърпа и оставете да втаса за 1 час.
Пригответе си плънката, като натрошите сиренето, накълцате магданоза и ги смесите. Към тях може да добавите и 1 белтък, който ще ви остане от жълтъка нужен за намазването накрая.
Разточете на правоъгълна кора тестото, намажете обилно с разтопено масло и мас, поръсете равномерно от плънката и сгънете. Леко разтеглете и отново мажете с мазнина, поръсвайте плънка и сгъвайте. Процедирайте така до привършване на плънката.
Сложете в намазнена тава масленицата, като леко подпъхнете навътре четвъритите краища, за да заоблите формата.
Оставете пухкавата питка да втаса отново за около час или докато хубаво бухне.
Намажете масленица със сирене и магданоз с разбит с малко вода и олио жълтък и печете в загрята на 190 градуса фурна 35 минути или до хубава златиста коричка.
Добър апетит!