Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Масленица със сирене и магданоз

Масленица със сирене и магданоз

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Масленица със сирене и магданоз8 / 8
14/08/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Най-вкусната масленица, не защото си е наша, просто е прекрасна"

Необходими Продукти

  • брашно - 520 г + за доизмесване
  • яйца - 2 бр.
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • мая - 20 г Жива
  • вода - 110 мл
  • кисело мляко - 160 г
  • свинска мас - 80 г
  • краве масло - 50 г
  • сирене - 260 г
  • магданоз - 35 г листа
  • сол - 2 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта в леко затоплената вода. Разбъркайте и оставете да шупне.

Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете киселото мляко, леко разбитите 2 яйца със солта, половината масло и мас, разтопени заедно, и шупналата мая.

Замесете тесто върху кухненския плот, като си добавяте брашно, докато спре да лепне и стане гладко и еластично. Докато измесвате, може да намазнявате и ръцете си, като ги потапяте в остатъка от мазнината. Това също ще предотврати лепненето и няма да прекалите с брашното, за да не стане тестото прекалено твърдо.

Приберете тестото в купата, покрийте с кърпа и оставете да втаса за 1 час.

Пригответе си плънката, като натрошите сиренето, накълцате магданоза и ги смесите. Към тях може да добавите и 1 белтък, който ще ви остане от жълтъка нужен за намазването накрая.

Разточете на правоъгълна кора тестото, намажете обилно с разтопено масло и мас, поръсете равномерно от плънката и сгънете. Леко разтеглете и отново мажете с мазнина, поръсвайте плънка и сгъвайте. Процедирайте така до привършване на плънката.

Сложете в намазнена тава масленицата, като леко подпъхнете навътре четвъритите краища, за да заоблите формата.

Оставете пухкавата питка да втаса отново за около час или докато хубаво бухне.

Намажете масленица със сирене и магданоз с разбит с малко вода и олио жълтък и печете в загрята на 190 градуса фурна 35 минути или до хубава златиста коричка.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: