Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Лютеница»Тракийска зелена лютеница

Тракийска зелена лютеница

Иван КацаровИван Кацаров
Помощник Готвач
851k273
Тракийска зелена лютеница
Снимка: Иван Кацаров
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
300 мин.
Порции
12
"Знаем, че ви е любопитно и искате да опитате тракийската зелена лютеница, затова ви даваме рецепта"

Необходими Продукти

  • зелени домати - 3 кг
  • зелени чушки - 4 кг
  • патладжани - 2 кг
  • люти чушки - 200 г (на вкус)
  • орехи - 400 г
  • мед - 300 г (най - добре акация)
  • оцет - 100 мл
  • олио - 500 г
  • черен пипер - 1 с.л.
  • карамфил - 10 пъпки
  • дафинов лист - 2 бр.
  • чесън - 3 глави
  • магданоз - 2 - 3 връзки
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази лютеница знам да се приготвя на три места в Тракия – Пловдивското село Труд и съседните села: Строево и Граф Игнатиево, като във всяко има малки различния.

1. Доматите се изпичат на скара или грил тиган, а баба го правеше на плочата на оджака (огнището), което придава на лютеницата неповторим топъл уют.

2. Чушките и патладжаните се изпичат в чушкопек, но на плочата на оджака става по-бързо, защото се пекат повече зеленчуци едновременно. После се задушават под капак или в плик за по-лесно обелване и за финал...се обелват.

3. Лютите чушки се почистват от семето.

4. Всички зеленчуци (зелени домати, чушки, патладжани, люти чушки) се мелят с месомелачката на решетката с най-малките отвори, а дръжките от магданоза се нарязват на ситно.

5. Смлените зеленчуци заедно с дръжките от магданоза, олиото, дафиновия лист и счукания в хаванчето карамфил се слагат да се изваряват при непрекъснато бъркане.

6. Когато водата се изпари и зелената лютеница остане само на мазнина се добавят счукания чесън, черния пипер и оцет. Продължаваме да изваряваме още десетина минути.

7. Сваляме от огъня и добавяме пчелен мед, нарязания на ситно магданоз и предварително запечените и счукани ситно орехи. Изваждаме дафиновите листа и разбъркваме всичко много добре. Подправяме със сол на вкус, като не трябва да е солено, а да има една идея медена сладост.

8. Пълним сухите бурканчета. Стерилизираме ги за 20 минути след завиране на водата. След това, докато са топли, ги обръщаме надолу с капака и оставяме да се охладят.

От дадените количества, в зависимост колко дълго се изварява лютеницата се получават 10 – 12 бурканчета от по 300 мл.

Бележки към рецептата за тракийска зелена лютеница

В случаите, когато лютеницата я правихме по-късно в сезона и вече имаше праз, баба я обогатяваше с праз. Нарязваше 4-5 стръка праз на ситно, изпържваше ги отделно с мазнина и след това ги добавяше към лютеницата. Тогава ставаше наистина блага!

В село Строево в рецептата не слагат мед, а захар; не слагат орехи и карамфил, но слагат бахар.

В Граф Игнатиево слагат мед и карамфил, но не слагат орехи в тракийската зелена лютеница.

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ, зелена лютеница се прави и в северна и северозападна България в района на Враца и Кнежа?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: