Начин на приготвяне
Маята се натрошава в купичка, смесва се с 1 с.л. захар, 3-4 с.л. прясно мляко и 2 с.л. брашно, обърква се всичко хубаво, покрива се с кърпа и се оставя на топло да се активира.
В тенджера се смесват маслото, захарта и жълтъците и се разбиват с миксер до получаването на гъста смес. Прибавят се млякото, солта, лимоновата кора и ромът, разбърква се хубаво и цялата смес се загрява на котлона на ниска степен.
Брашното се пресява два пъти в дълбока тава, прави се кладенче в средата, в което се поставя маята, замесва се леко и постепенно се добавя по малко от млечно-яйчената смес, като след всяко добавяне се размесва, докато тестото стане гладко.
Покрива се с кърпа и се оставя да втаса до удвояване на обема.
За плънката: С миксер се разбиват маслото, яйцата и захарта до разпеняване, прибавят се шоколадът и орехите и се обърква с шпатула.
Постила се на плота или масата памучна покривка, поръсва се леко с брашно и тестото се разточва върху нея на тънко - около 1 см, и с дължина четворно по-голяма от обиколката на съда, в който ще се пече.
Тестото се намазва изцяло с плънката, като се оставят ненамазани около 3 см от края по дължина. Навива се плътно на руло и след това се сгъва на 4 на зиг-заг.
Кръгла кексова форма се намазва с масло и поръсва с галета, нагънатото тесто се поставя и надупчва с шиш на няколко места, покрива се с кърпа и се оставя до удвояване на обема.
Преди да се сложа във фурната този козунак с плънка, се намазва отгоре с разтопено масло.
Рулото с орехова плънка се пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, след което се отделя веднага от формата.
Ореховата Потица или Повитица се нарязва, след като изстине напълно.