Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Домашен сладкиш с пъпеш

Домашен сладкиш с пъпеш

Домашен сладкиш с пъпеш
Снимка: Цветомира Иванова
2 / 3
26/08/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
85 мин.
Порции
8
"Невероятен сладкиш с пъпеш за повод или без"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 500 г
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • краве масло - 125 г разтопено + за намазване
  • брашно - 1 и 1/2 ч.ч. пресято
  • лимонова кора - 1 ч.л. настъргана
  • пъпеш - 200 г нарязан на кубчета.
  • грис - 2 с.л. за овалване на пъпеша
  • галета - 2 с.л.
  • канела - 2 ч.л. за поръсване
  • за глазурата
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • мента - прясна, за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа разбъркваме киселото мляко и содата да шупне. Добавяме пудрата захар.

Не спираме да бъркаме. Аз използвах дървена лъжица. Сипваме маслото на тънка струя. Бъркаме. Накрая добавяме брашното и лимоновата кора.

Така готовата смес сипваме в кексова форма или тавичка, която предварително сме намазали с масло и поръсили с галета и канела.

Нарязания на кубчета пъпеш овалваме в грис и подреждаме отгоре.

Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 55 минути. Проверяваме с клечка.

Оставяме домашния сладкиш да се охлади напълно и преместваме в подходящ поднос.

Приготвяме глазура от 1 ч.ч. пудра захар и 2 с.л. лимонов сок.

Объркваме добре и с помощта на лъжица поливаме домашния сладкиш с пъпеш. Украсяваме по желание.

Аз използвах листенца прясна мента, корички от лимон и парчета пъпеш.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: