Начин на приготвяне
Белят се бататите с картофобелачка, защото кората им е много тънка.
След това се нарязват на много фини кръгове или полукръгове с остър нож.
Накисват се в купа, пълна с много студена вода, за около 10-15 минути. След което се изваждат и подсушават върху кухненска хартия.
В купа се смесват зехтинът и подправките. Нарязаният суров чипс се овалва в така овкусения зехтин.
Пече се върху хартия за печене в тава, в предварително загрята до 180 градуса фурна.
Запичаме отгоре чипса за 10-15 минути, след което го обръщаме и оставяме да се изпече и от другата страна.
Поднасяме готовия и изстинал (за да е хрупкав) чипс с кетчуп.
По желание поръсваме с настъргано сирене или моцарела.
Печеният чипс от сладки картофи на фурна е много вкусен.